انرژی استار
مصرف
مصرف
انرژی
دوره های آموزشی
کتابخانه انرژی
اخبار
مطالب مفید

پروتکل کیوتو به عنوان تنها توافق الزامآور موجود که براساس آن کشورهای توسعه یافته متعهد به کاهش میزان انتشار گازهای گلخانهای (GHG) شده بودند، تا سال 2020 تمدید گردید.
براساس توافقات به عمل آمده در هجدهمین اجلاس اعضای کنوانسیون تغییر آب و هوای سازمان ملل (COP18) در دوحه قطر، دور اول تعهدات پروتکل کیوتو (2012-2008) به پایان رسید و دور دوم تعهدات (2020-2013) با هدف کاهش 18 درصدی انتشار گازهای گلخانهای نسبت به سال 1990 آغاز شد. لازم به ذکر است که کشور کانادا از عضویت در پروتکل خارج شد و کشورهای ژاپن، استرالیا و زلاندنو نیز دور دوم تعهدات را نپذیرفتند.
با توجه به تمدید پروتکل کیوتو تا سال 2020، مقرر گردید اعضای کنوانسیون تا سال 2015 پیشنهادات خود را برای نظام آب و هوای آتی ارائه دهند و بعد از سال 2020 تمام کشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه متعهد به کاهش انتشار شوند. تمدید هشت ساله پروتکل کیوتو و مکانیسمهای اجرایی آن، فرصت خوبی برای جذب پروژههای مکانیسم توسعه پاک (CDM) توسط کشورهای درحال توسعه میباشد. علاوه بر این در هجدهمین اجلاس مقرر شد که کشورهای در حال توسعه اقدامات مناسب کاهش انتشار در سطح ملی (NAMA) را ارائه نمایند.
مفهومNAMA برای اولین بار در سیزدهمین کنفرانس اعضا که در سال 2007 در بالی اندونزی برگزار شد،
مطرح گردید. طرح اقدام بالی براساس موضوعاتی نظیر " برنامه اقدام ملی کاهش انتشار برای کشورهای در حال توسعه" و "تدوین استراتژیها و رویکردهای همکاریهای بلندمدت برای کاهش تغییرات آب و هوایی" تدوین شده است که در قالب توسعه پایدار، تأمین و پشتیبانی فناوری، تأمین منابع مالی و ظرفیتسازی قابل حصول خواهد بود. تمامی این اقدامات بایستی قابلیت اندازهگیری، گزارشدهی و صحهگذاری را دارا باشند.
به طور کلی NAMA به فعالیتهای داوطلبانه کاهش انتشار گازهای گلخانهای در کشورهای در حال توسعه گفته میشود که جزء تعهدات کاهش انتشار آنها نبوده ولی میتواند (نه الزاماً) با حمایت کشورهای صنعتی از طریق تأمین منابع مالی، انتقال تکنولوژی و یا ظرفیتسازی صورت پذیرند.
برنامه های اقدام NAMA در مذاکرات تغییر آب و هوای بینالمللی کپنهاک در سال 2009 به عنوان راهحلی برای موضوعات نظام آب و هوایی بعد از سال 2012 مطرح گردید و هر دو گروه کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه برای ارائه پروژههای خود در قالب NAMA ابراز تمایل نمودند. در اجلاس هجدهم (COP18) تصمیم برآن شد تا این قبیل فعالیتها و ثبت پروژههای مرتبط از سال 2012 آغاز شود